Bysantin esikuvat


Bysanttilainen vaate kehittyi saaden vaikutteita silloisen maailman monista kulttuureista. Huomiota herättävin piirre bysanttilaisessa puvussa on väri. Bysanttilaiset rakastivat värejä, mikä on nähtävillä heidän koruissaan ja kirkkojen sisätilojen suurenmoisessa mosaiikkitaiteessa. Bysantin vaatteen perustana olivat Rooman keisariajan puvut. Alusvaatteena toimi yksinkertainen pitkähihainen tunika. Sen päälle puettiin rikkaasti koristeltu, leveähihainen tunikapuku tai dalmatika. Kankaiden kuvioaiheet saivat vaikutteita yhteiskunnan eri puolilta. Yksinkertaiset geometriset kuviot periytyivät klassisista kulttuureista, ja uskonnolliset kuva-aiheet uudesta kristinuskosta. Villaa ja pellavaa käytettiin, mutta tärkein ja halutuin materiaali oli idän kauppateitä maahan tuotu silkki. Silkkiä käytettiin yläluokan ja hovin lisäksi myös uskonnollisissa seremonioissa. Kankaat koristeltiin kultalangoilla ja juhlavimpiin kankaisiin kiinnitettiin jalokiviä ja helmiä. Naisen puvun muoto noudatteli miehen puvun mallia. Puvut säilyivät suhteellisen muuttumattomina useiden vuosisatojen ajan.


Karjalan väestö kastettiin kristinuskoon 1100- ja 1200 luvuilla. Idän luostareilla oli vahva vaikutus Novgorodin pohjoisosien väestöön ja Valamon luostarista Laatokalla kehittyi merkittävä keskus, jonka vaikutus heijastui koko itäiseen Suomeen. Karjalaiset jakavat rakkauden väreihin bysanttilaisten kanssa. Värin merkitys näkyy myös Deisis-kokoelman paratiisipuvuissa. Kokoelmassa on useita tunikoita (paitoja), jotka ovat nilkkapituisia ja pitkähihaisia. Tunikaa voidaan käyttää joko sellaisenaan tai siihen voi yhdistää juhlavan ja värikkään sarafaani- tai feresi-tyyppisen olkainhameen. Meillä on tunikamalleja sekä miehille että naisille. Karjalaiset ortodoksinaiset käyttivät päähineenä sorokkaa, jossa on kirjottu otsaosa. Tarjoamme kirjontapakettina kahta erilaista kirjontavaihtoehtoa. Pakettiin kuuluvat yksityiskohtaiset kirjontaohjeet, pellavainen kangas, sorokan kaavat ja kirjontalangat.


Otsanauhoja on mallistossa kolme. Painetun nauhan lisäksi tarjolla on kaksi otsanauhan kirjontapakettia, joista toinen on sinisävyinen ja toinen punasävyinen.


Ortodoksille kuoleman hetken mysteerio merkitsee poistumista tästä maailmasta ja uuteen elämään syntymistä; tästä maailmasta tuonpuoleiseen. Hautajaisseremonia on pitkä ja kaunis. Arkku on aina auki ja sukulaiset ja ystävät rukoilevat vainajan puolesta.

DEISIS


Kirkkotekstiilejä ja papiston pukuja


Liturgisten tekstiilien suunnittelun esikuvat ovat bysanttilaisessa taiteessa ja tekstiileissä sekä itäisen kirkon vuosisataisessa perinteessä. Teemme yhteistyötä kirkon henkilökunnan kanssa. Tilaajan toivomukset, näkemykset ja uskonnollinen identiteetti sekä tilaan liittyvät kulttuuriset sitoumukset ovat avainasemassa uuden tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa. Yhteistyöllä varmistamme tuotteiden tradition ja jatkuvuuden siirtymän seuraavalle sukupolvelle. Ammattitaitomme, esteettiset arvomme, teknologinen tietotaitomme ja uskomme antavat meille laajan perspektiivin luoda tuotteita kirkolliseen sisustukseen, joiden ensisijaisena tavoitteena on uskonnollinen ilmaisu.


Deisis-kokoelma tarjoaa henkilökohtaisia pukuja ja pyhän kirkkotilan sisustusta suomalaisella kädenjäljellä, esteettisillä näkemyksillä ja tradition ymmärryksellä.  Valmistamme seuraavia tuotteita: Papiston pukuja (piispan, papin ja diakonin), alttaritekstiilejä ja muita kirkollisia tekstiilejä. Puvut tehdään tilaustyönä henkilökohtaisten mittojen mukaan. Uskonnolliset tekstiilit suunnitellaan ja valmistetaan syvällisen kunnioittavassa ilmapiirissä kirkollisia toimituksia kohtaan ja ymmärtäen tuotteiden tulevan merkityksen siunattuina, Jumalaa ylistävänä osana kirkkoa. Valmistamme tuotteita palvelemaan ja osoittamaan kunnioitusta Jumalalle ja tuottamaan kauneutta kirkollisessa juhlassa.


Tarjoamme teille monipuolisia kirkkotekstiilien ja liturgisten vaatteiden kudonta- ja ompelupalveluja. Ottamalla yhteyttä voimme keskustella liturgisten vaatteiden ja kirkollislisten tekstiilien tarpeesta. Meidät tavoittaa puhelimitse tai sähköpostilla alla olevasta osoitteesta.

Ortodoksisia ja bysanttilaisia papiston pukuja ja kirkkotekstiilejä


Valmistamme liturgisia kirkkotekstiilejä ja papiston pukuja, jotka nousevat bysanttilaisesta ja suomalais-ortodoksisesta perinteestä. Liturgiset tekstiilit ja puvut sisältyvät sakraalien tilojen; kirkkojen, tsasounien ja sairaaloiden ympäristöihin. Suunnittelun ja käsikudottujen kankaiden lähtökohta on bysanttilaisessa kuviomaailmassa, rikkaassa väripaletissa ja korkealuokkaisissa luonnonkuiduissa kuten villassa, pellavassa, puuvillassa ja silkissä. Olemme erikoistuneet liturgiseen taiteeseen. Kirkkotekstiilit ja pukukankaat voidaan kutoa käsin ateljeen erilaisissa erikoiskangaspuissa. Valmistamme puvut ja tekstiilit tilauksesta. Teemme jatkuvaa kehitystyötä tuotantomme ja tuotteidemme kanssa täyttääksemme korkeat ympäristöystävälliset ja kestävän kulutuksen vaatimukset. Valmistamme kevyitä, hengittäviä, miellyttäviä, puettavia, kestäviä ja pestäviä sakraalitekstiilejä.

Deisis-kokoelman kastepuvut, isokauluksinen kastepuku ohuesta pehmeästä pellavasta. Miehustassa käsin kirjottu ristikuvio valkokirjontaa.


Kaste ja mirhalla voitelu ovat ortodoksisen kirkon kaksi ensimmäistä sakramenttia eli mysteeriota. Ensimmäinen on kaste, johon liittyy sekä kastetta edeltäviä että sen jälkeisiä toimituksia. Kummi tuo pyyhkeeseen käärityn lapsen kirkkoon. Vastasyntyneen kasteen yhteydessä kummi vastaa papin kysymyksiin lapsen puolesta. Aikuiskasteessa henkilö itse vastaa kysymyksiin. Pyhässä kasteessa lapsi upotetaan kolme kertaa pyhitettyyn veteen sanoen ” Kastetaan Jumalan palvelija (etunimi) Isän, amen, Pojan, amen, ja Pyhän Hengen nimeen, amen.” Kasteen jälkeen kummi pukee lapsen valkoiseen kastepukuun, pelastuksen pukuun ja kastettavan kaulaan laitetaan kasteristi. Pyhällä mirhalla voitelun sakramentti seuraa välittömästi kasteen jälkeen. Pappi voitelee kastetun katoamattoman Pyhän Hengen sineteillä. Mirhavoitelun tarkoitus on kasteen mysteerion vahvistaminen eli konfirmaatio. 


Ortodoksiset kastevaatteet ovat aina auki takaa, jolloin lapsi on helposti puettavissa. Puku kiinnitetään takaa pienillä helmiäisnapeilla. Kankaat ja asusteet on valittu kastetoimitusta ja sakramentin toimivuutta ajatellen. Valkeaan kastepukuun puettu kertoo sanatonta viestiä tapahtumasta. Puku kertoo yhteisölle, että kastettu on valmis seurakunnan elämään sen täysivaltaisena jäsenenä. Nimenanto on yleensä erillinen toimitus ja se tapahtuu kahdeksantena päivänä syntymästä. Ortodoksisen perinteen mukaisesti lapselle annetaan yleensä vain yksi nimi, joka valitaan pyhien kalenterista. Pyhästä tulee samalla kastettavan taivaallinen suojelija ja esirukoilija. Sakramentissa käytettyjä ortodoksisia kastevaatteita pidetään pyhinä, jolloin ne on säilytettävä huolellisesti tai hävitettävä polttamalla.


Teimme kovasti työtä löytääksemme ympäristömyötäisiä laadukkaita materiaaleja kastepukuihin. Valkoisella puvulla oli aivan erityinen symbolinen merkitys varhaiskristillisessä seurakunnassa. Kunnioittaen tätä perintöä ovat kaikki kastepukumme valkeita kuin kyyhkynen. Pukujemme eleganssi ja laatu perustuvat parhaimpiin materiaaleihin, kauniisiin leikkauksiin ja käsin kirjottuihin yksityiskohtiin. Juhlapukujen materiaalit ovat kaikki luonnonkuituja kuten silkkiä, pellavaa ja puuvillaa. Korkealuokkaiset materiaalit ja laadukas työ tekevät näistä puvuista pitkäikäisiä. Nämä kastepuvut ovat tulevaisuuden perintöpukuja.


Emme myöskään ole unohtaneet aikuisia. Mallistostamme löytyy kastepukuja myös aikuiskasteeseen.


Tarjoamme tilauksesta kirjontapalvelua. Perintöpukuun on perinteisesti kirjottu kastetun lapsen nimi ja syntymäaika.


Ortodoksiset paratiisipuvut ja asusteet


Syksyllä 2009 julkaisimme uusimman Deisis-kokoelmamme ortodoksisia paratiisipukuja. Tämä kokoelma sisältää ortodoksisia vainajanvaatteita ja asusteita, jotka heijastelevat bysanttilaisia ja karjalaisia traditioita. 

Deisis-kokoelman kastepuvut, isokauluksinen kastepuku ohuesta pehmeästä pellavasta. Miehustassa käsin kirjottu ristikuvio valkokirjontaa.

Kastepuvut


Kirkko toivottaa vastasyntyneen lapsen tervetulleeksi seurakunnan ja yhteisön jäseneksi erityisellä seremonialla, kasteella. Kastejuhlaa pidetään eräänä perheen tärkeimmistä juhlista, johon suku ja ystävät yhdessä kokoontuvat. Tarjoamme teille korkealaatuista kastepukumallistoa asusteineen juhlistamaan suvun unohtumatonta uskonnollista juhlaa. Klassiset kastepukumme sopivat sekä tyttö- että poikavauvalle.

Deisis-kokoelman pellavainen paratiisipuku, jossa kaunis käsin kirjottu etupistokirjonta kauluksessa. Kauluksen ja mansettien reunat viimeistelty viehättävällä reunapitsillä.
Vernum


Puvut ovat aina olleet keskeisessä roolissa ihmisen elämässä. Ortodoksisessa traditiossa on nykypäivään asti säilynyt erityisen kaunis, sukupolvia vanha tapa valmistautua viimeistä matkaa varten varaamalla vaatteet valmiiksi.